Szőlőfajták Tudástár Borvidékek Hírek Rólunk Főoldal HU

Borkóstolók

Válasszon borkóstoló rendezvényeink közül!

Borászatok

Ismerje meg borászatainkat, az általuk kínált borkóstoló programokat, termékeiket!

Webáruház

Bor vásárlás, rendelés online

Kapcsolat

Kérdése van, információra van szüksége? Forduljon hozzánk bizalommal!

Borászat

Vissza Laposa Borbirtok

Laposa Borbirtok

Borvidék: Badacsonyi borvidék

birtokfelsokep.jpg

A Laposa Birtok központja a Badacsony-hegy déli oldalán, a régi Bogyai úri birtokon található. Dr. Laposa József és felesége, a badacsonyi születésű Nóra a Balaton-felvidék szerelmesei, első földjeiket 1990-ben vásárolták meg.

A birtok irányítását - 3 gyermekük közül - 2005-ben fiuk, Laposa Bence vette át, de a család minden tagja aktívan vesz részt a vállalkozás életében, fejlesztésében.

Az ültetvények 150 és 210 méter magasságban találhatóak, ahol a termőtalaj, az alapkőzet és a Balaton víztömegének szub-mediterrán mikroklímára gyakorolt kiegyenlítő hatása harmonikus és minerális borok készítésére ad lehetőséget. Nem véletlenül emlegetik már hosszú idő óta ezt a dűlőt, mint az „Isten meredekjét".

Gondolatok borról, tájról, emberről...

Azt gondoljuk, csodára leltünk a világ e kis zugában. A Tapolcai-medence még a sokat utazott emberek számára is különleges élményt nyújt, de számunkra még többet! Itt szeretnénk olyan borokat készíteni, melyek soha nem téveszthetők össze más borvidékről származókkal. Olyan borokat, melyek kérdezés nélkül mesélnek arról honnan származnak, milyen ott a tél és a nyár, hogyan cseperedtek és hogyan váltak zsenge kamaszból felnőtté. Olyan borokat, melyekben minden íz fellelhető, de egyik sem tolakszik, melyekben érezhető mind a természet ereje, mind a mögötte álló ember tudatossága. Szeretnénk megőrizni a borvidék értékeit, élni a terület által nyújtotta lehetőségekkel, fenntartani és előrevinni a badacsonyi bor hírnevét.

Borfajták:  Furmint, Hárslevelű, Juhfark, Olaszrizling, Szürkebarát, Rajnai rizling, Sárga muskotály

A vulkanikus tanúhegyek legjobb fekvésű területein elhelyezkedő Laposa Birtok mára már közel 11 hektárossá lett: Badacsony-hegyen, Csobáncon Köves-hegyen, Szent György-hegyen és Somlón gazdálkodnak.

A borvidéki hagyományoknak megfelelően csak fehérbort készítenek, évente átlagosan 40 000 palack Olaszrizling, Rajnai rizling, Szürkebarát, Kéknyelű, Juhfark, Sárgamuskotály, Furmint és Hárslevelű készül.

A Badacsonyi borvidék domborzati viszonyai rendkívül kedvezőek a szőlőművelés szempontjából: a hő-, fény- és nedvesség értékek, valamint az ezekre ható környezeti adottságok, mint például a földrajzi szélesség, a tengerszint feletti magasság, a lejtők dőlésfoka és a Balaton közelsége előnyösen befolyásolják a szőlő érési folyamatait.
A „tanúhegyek" bazaltsapkájának hőtárolása, a napsugarakat a hegyoldalra visszasugárzó víztükör és a Balaton víztömegének hőmérséklet kiegyenlítő hatása együttesen garantálják a borok magas mustfokát, a borok testes jellegét és az íz- és zamatgazdagságát.

A tanúhegyek nem láncolatok, hanem egymagukban álló és sajátos rétegződést megőrző úgynevezett szigethegyek.

Évmilliókkal ezelőtt a Balaton-felvidéket beborító Pannon-tenger legmélyén heves vulkáni tevékenység során jöttek létre. A hegyek bazaltláva páncéljuknak köszönhetően ellenálltak a szélnek, a jégnek és a mai napig tanúskodnak az eredeti felszín magasságáról. A hegylábi lejtőkön szétmorzsolódott vulkáni törmelék kiváló minőségű talajt biztosít a szőlőtermeléshez. Ez az egyik titka az itt termelt boroknak.

A Balaton-felvidék híres tanúhegyei: Badacsony, Szent György-hegy, Csobánc, Köves-hegy, Gulács, Tóti hegy, Haláp valamint ezektől távolabb északra Somló-hegy, Kis-Somló és Ság-hegy.

A talajok kémiai és fizikai jellemzői a borok minőségének és egyedi jellegének kialakításában fontos szerepet játszanak.

Az egyes szőlőtalajok geológiai eredete is nagy hatással van a borok végleges ízének kialakulásában. A bor zamatát, jellegét, testességét legfőképpen az altalaj határozza meg, melynek intenzitása fajtánként eltérő mértékben érvényesül. A vulkanikus hegyeket nagyrészt pannonhomok, pannonagyag és lösz takarja.

Írja le véleményét!

Ha e-mail üzenetben szeretne velünk kapcsolatba kerülni, kérem használja a kapcsolat menüpontot!

       E-mail cím nem lesz látható a weboldalon!
Véleményét mentettük. Köszönjük!

Még nincs egyetlen vélemény sem.

Legfrissebb
híreink
Vesztergombié lett a legjobb szekszárdi bor 2017-04-03 Vesztergombi Pince Bodzási merlot válogatása lett a legjobb szekszárdi bor idén. Magyar borsikerek külföldön 2017-03-09 2 kiváló hazai fajta a furmint és olaszrizling, és méltán híres borstilusaink, a szamorodni és aszú aratott legutóbb sikereket külföldön. Bodri Nőnap Szekszárdon! 2016-03-01 Tokaji Március Nagykóstoló 2016-02-21 Somló-Séd DŰLŐngélő minifesztivál 2015. július 18. 2015-07-18 További hírek »