Szőlőfajták Tudástár Borvidékek Hírek Rólunk Főoldal HU

Borkóstolók

Válasszon borkóstoló rendezvényeink közül!

Borászatok

Ismerje meg borászatainkat, az általuk kínált borkóstoló programokat, termékeiket!

Webáruház

Bor vásárlás, rendelés online

Kapcsolat

Kérdése van, információra van szüksége? Forduljon hozzánk bizalommal!

Hírek
aktualitások

Vissza Somló-Séd DŰLŐngélő minifesztivál 2015. július 18.

Somló-Séd DŰLŐngélő minifesztivál 2015. július 18.

2015-07-18

Idén először rendezik meg a Somlói borvidék egynapos minifesztiválját, a Somló-hegy nyugati oldalán elhelyezkedő Séd dűlőről elnevezett Somló Séd-DŰLŐngélőt. A helyi borosgazdák saját szőlőiben és pincéikben megrendezett fesztiválon a kispincészetek kézműves boraival, irodalmi programokkal, kiállításokkal, komoly- és könnyűzenei koncertekkel, vásári komédiásokkal, dézsafürdővel és ingyenes zsíroskenyérrel várják a vendégeket. A fesztivál fő fellépője a Balkán Fanatik és Waszlavik Gazember László.

 


A Somló Séd-DŰLŐngélő Fesztivál a Somló-hegy Séd dűlőjének családi pincészeteit szeretné bemutatni az érdeklődőknek és megismertetni őket a helyi kézműves borokkal. A fesztivál vendégei a festői Somló-hegy tövében, pazar kilátással a régi vár romjaira, szépen megművelt szőlőbirtokok és ódon pincék hűs falai között élvezhetik a kiváló borokat, finom ételeket és változatos programokat. A fesztivál a természetközeli borász életmód értékeit, örömeit és a Somló-hegy minőségi borait kívánják bemutatni a látogatóknak.

Az egynapos vigadalom alatt a zenei szórakozásról vándormuzsikusok, akusztikus hangszeren játszó zenészek gondoskodnak, a bordalokat hegedűn-brácsán és harmonikán kísérik, majd Szabó Enikő és Zenekara, Waszlavik Gazember László, illetve a Balkan Fanatik adnak pincekoncertet. A fesztiválon több fotó- és festménykiállítás, kézműves kitelepülés és vásár, bográcsozás, csillagvizsgáló távcső, léptető huszárok gazdagítják a programokat. A rendezvényen továbbá felelevenítik a hordótánc és a szalmatiprás hagyományait és a dézsákból kialakított DÉZSAvű fürdőkben ki-ki megmártózhat egy hűsölésre.

A Somló Séd-DŰLŐngélő egyik kuriózuma, hogy a korlátozottan rendelkezésre álló infrastruktúra miatt igazi nomád fesztiválélményre számíthatnak a fesztiválozók, és ennek megfelelően az egyes pincészeteket mint szálláshely is ki lehet próbálni. Aki pinceszállást foglal, készüljön fel, hogy ódon pincefalak között tölti az éjszakát, ahol csak egy ágyat kap, de egy különleges élménnyel biztosan gazdagabb lesz!A pinceszállásokon kívül a környékbeli panziókban és fesztivál területén kijelölt sátorhelyeken van szállás lehetőség.

Bár a fesztivál területe közel húsz pincészetre és szőlőre kiterjed, a terület gyalogosan is könnyen bejárható. Mindemellett a fesztivál területén igénybe vehető a hop on hop off rendszerben működő lovas kocsi transzport, továbbá telefonon rendelhető Somló Taxik is közlekednek majd a pincészetek között. Mivel a területen nincs közvilágítás, a szervezők javasolják, hogy a fesztiválozók hozzanak zseblámpát az éjszakai közlekedéshez.

A Somló Séd-DŰLŐngélő borfesztiválra a belépés ingyenes, de egyes programokon csak karszalaggal lehet részt venni. A karszalgok korlátozott számbankaphatók, ezért érdemes a www.somlio.hu oldalon lefoglalni. A fesztivál ideje alatt három helyszínen vásárolhatnak bort az érdeklődők, a többi helyszín kóstolást biztosít. A kóstoló pincékben a Somlói Borút Egyesület számára támogatást adhatnak a látogatók, hogy ezzel is hozzájáruljanak a családi pincék és az egyesület munkájához.

A fesztivál már délelőtt kezdetét veszi a felvezető programokkal: túravezetőkkel könnyebb és nehezebb túrák is indulnak a Séd-forráshoz, a Somlói várba és a Kilátóba. Nyitva lesz Somlószőlősön a Helytörténeti kiállítás is, mely Kató Péter munkáját dícséri. A Séta a szőlőben programon borosgazdákkal beszélhet az érdeklődő publikum szőlőművelési tapasztalataikról.


További információ: http://www.somlio.hu/

Legfrissebb
híreink
Vesztergombié lett a legjobb szekszárdi bor 2017-04-03 Vesztergombi Pince Bodzási merlot válogatása lett a legjobb szekszárdi bor idén. Magyar borsikerek külföldön 2017-03-09 2 kiváló hazai fajta a furmint és olaszrizling, és méltán híres borstilusaink, a szamorodni és aszú aratott legutóbb sikereket külföldön. Bodri Nőnap Szekszárdon! 2016-03-01 Tokaji Március Nagykóstoló 2016-02-21 Somló-Séd DŰLŐngélő minifesztivál 2015. július 18. 2015-07-18 További hírek »