Szőlőfajták Tudástár Borvidékek Hírek Rólunk Főoldal HU

Borkóstolók

Válasszon borkóstoló rendezvényeink közül!

Borászatok

Ismerje meg borászatainkat, az általuk kínált borkóstoló programokat, termékeiket!

Webáruház

Bor vásárlás, rendelés online

Kapcsolat

Kérdése van, információra van szüksége? Forduljon hozzánk bizalommal!

Kéknyelű

Vissza Kéknyelű

Kéknyelű

Szőlő hasonnevei: Blaustängler.

Pontusi fajta, balcanica. Őshonos magyar fajtának tekintjük.

Borának jellemzése/Legjelentősebb magyar termelői: 

  • Fő illat- és íz jegyei: Minerális, kissé fanyar jegyek, grape-fruit. 

A kéknyelűt általában kemény bornak tartják, savai kétség- kívül határozottak. Nem könnyen megmutatkozó bor, illatvilága zárkózott, ízeiben visszafogott. A rizlinghez és juhfarkhoz hasonlóan érlelést kíván, az almasav-bontás és a mikro-oxidáció jótékony hatással van aroma világára. Sajátos fanyarság jellemzi, ami jó évjáratban (ilyen volt Badacsonyban 1994 és 1999) a viognier-ra emlékeztető, húsos struktúrával párosul.

Férfias bor, stílusában a juhfarkhoz és a furminthoz hasonlóan a magyar bor-t testesíti meg. Termelői között -sajnos- Szeremley Hubán kívül nehéz lenne mást megnevezni. Az ő bora évről évre megbízhatóan jó minőséget ad.

Magyarországi elterjedtsége/előfordulása: Korlátozott előfordulású fajta, csak a badacsonyi borvidéken termesztik. Kis mennyiségben a Balaton felvidéken is megtalálható. Termőterülete mindössze 30 ha.

Talajigénye: Jelenleg csak vulkáni talajon terem. Nincs ismeretünk róla, hogy egyéb talajféleségeken milyen minőséget ad.

Ampelográfiai leirása: Levele közepesen tagolt, nyílt vállöblű. Szövete vastag, sima felületű. Levélnyele kékes árnyalatú, neve is erre a tulajdonságára vezethető vissza. Fürtje közepes méretű, vállas, a rossz kötődés miatt gyakran ritkás, vastaghéjú, zöldes bogyókkal. Rosszul termékenyül, mert nagy valószínűséggel nővirágú. Beporzása általában más fajta (szlanka, budai zöld) segítségével történik. Egyes kutatók szerint megegyezik az Észak-Itáliában honos piccolit fajtával, de jelenléte a Kárpát medencében évszázadokra tehető.

Forrás: Dr. Mészáros Gabriella - Szőlőfajták

Legfrissebb
híreink
Vesztergombié lett a legjobb szekszárdi bor 2017-04-03 Vesztergombi Pince Bodzási merlot válogatása lett a legjobb szekszárdi bor idén. Magyar borsikerek külföldön 2017-03-09 2 kiváló hazai fajta a furmint és olaszrizling, és méltán híres borstilusaink, a szamorodni és aszú aratott legutóbb sikereket külföldön. Bodri Nőnap Szekszárdon! 2016-03-01 Tokaji Március Nagykóstoló 2016-02-21 Somló-Séd DŰLŐngélő minifesztivál 2015. július 18. 2015-07-18 További hírek »