Kéknyelű
Vissza
Kéknyelű
Szőlő hasonnevei: Blaustängler.
Pontusi fajta, balcanica. Őshonos magyar fajtának tekintjük.
Borának jellemzése/Legjelentősebb magyar termelői:
- Fő illat- és íz jegyei: Minerális, kissé fanyar jegyek, grape-fruit.
A kéknyelűt általában kemény bornak tartják, savai kétség- kívül határozottak. Nem könnyen megmutatkozó bor, illatvilága zárkózott, ízeiben visszafogott. A rizlinghez és juhfarkhoz hasonlóan érlelést kíván, az almasav-bontás és a mikro-oxidáció jótékony hatással van aroma világára. Sajátos fanyarság jellemzi, ami jó évjáratban (ilyen volt Badacsonyban 1994 és 1999) a viognier-ra emlékeztető, húsos struktúrával párosul.
Férfias bor, stílusában a juhfarkhoz és a furminthoz hasonlóan a magyar bor-t testesíti meg. Termelői között -sajnos- Szeremley Hubán kívül nehéz lenne mást megnevezni. Az ő bora évről évre megbízhatóan jó minőséget ad.
Magyarországi elterjedtsége/előfordulása: Korlátozott előfordulású fajta, csak a badacsonyi borvidéken termesztik. Kis mennyiségben a Balaton felvidéken is megtalálható. Termőterülete mindössze 30 ha.
Talajigénye: Jelenleg csak vulkáni talajon terem. Nincs ismeretünk róla, hogy egyéb talajféleségeken milyen minőséget ad.
Ampelográfiai leirása: Levele közepesen tagolt, nyílt vállöblű. Szövete vastag, sima felületű. Levélnyele kékes árnyalatú, neve is erre a tulajdonságára vezethető vissza. Fürtje közepes méretű, vállas, a rossz kötődés miatt gyakran ritkás, vastaghéjú, zöldes bogyókkal. Rosszul termékenyül, mert nagy valószínűséggel nővirágú. Beporzása általában más fajta (szlanka, budai zöld) segítségével történik. Egyes kutatók szerint megegyezik az Észak-Itáliában honos piccolit fajtával, de jelenléte a Kárpát medencében évszázadokra tehető.
Forrás: Dr. Mészáros Gabriella - Szőlőfajták